Warm je wel eens kliekjes op? Opgelet, lees dit even!

Selderij

Selderij

Selderij bevat net als spinazie vrij veel nitraten. Selderij is dan ook bij uitstek een groente waar je voorzichtig mee om moet gaan. Het is volstrekt niet de bedoeling dat je selderij een tweede keer opwarmt en het is ook niet de bedoeling om de groente vrij snel nadat hij ontdooit is op te eten. Door groenten die rijk zijn aan nitraat langzaam op te warmen of juist af te koelen, bevorder je juist de omzetting van nitraat tot het kankerverwekkende nitriet.

Spinazie

Spinazie

En we noemden hem net al, spinazie. Dus die kan nu niet achterblijven. Popeye had wel een beetje gelijk, want spinazie zit boordevol ijzer en nitraten. Ook in dit geval kunnen de nitraten bij opwarming voor de tweede keer omgezet worden in schadelijke nitrieten en andere kankerverwekkende stoffen. Spinazie kun je het best vers of uit de diepvries eten. Ook dien je ingevroren spinazie vervolgens niet een hele dag te laten ontdooien, want ook dit kan uiteindelijk voor problemen zorgen.

Champignons

Champignons

Het is het beste om champignons direct na de bereiding op te eten. Champignons bestaan namelijk uit complexe eiwitconstructies en ze bevatten ook veel water waardoor ze relatief snel bederven en schimmelen.

Kip

Kip

Voor sommigen is het een kwestie van saaie herhaling en voor anderen zal dit een verrassing zijn, maar afgekoelde kip kun je het beste niet opnieuw opwarmen. Het kan namelijk voor spijsverteringsproblemen zorgen. De eiwitsamenstelling verandert namelijk als je afgekoelde kip opnieuw opwarmt. Het beste kun je kip na één of twee dagen koud in een salade of op je boterham als beleg eten.


Pagina 2/2