3,6 miljoen Nederlanders keken naar de EK finale dit jaar

Heb jij gezien hoe Spanje de overwinning behaalde?

Gisteravond won Spanje de finale van het EK voetbal 2024 door Engeland te verslaan. En hoewel Nederland zelf de finale nét niet wist te halen, zaten we alsnog massaal voor de buis om de wedstrijd tussen Spanje en Engeland te bekijken: in totaal keken 3,6 miljoen Nederlanders naar de match. Wél een stuk minder dan onze ‘eigen’ wedstrijden, overigens.

Spanje

De teleurstelling was groot, toen Nederland afgelopen donderdag in de halve finale op de valreep verslagen werd door de ploeg van Engeland. Engeland plaatste zich daardoor voor de grote finale van het EK – en Oranje ging naar huis.

Ondanks de verslagenheid, waren er nog steeds 3,6 miljoen mensen in Nederland die de finale tussen Spanje en Engeland op de televisie volgden. Zo blijkt uit onderzoek van de NOS en het Nationaal Media Onderzoek (NMO). Dat is echter wel een stukje minder dan bij de wedstrijden van Oranje. De halve finale tegen Engeland, waar Nederland werd uitgeschakeld, werd op tv door 6,9 miljoen Nederlanders bekeken. En de kwartfinale, waarin we wonnen van Turkije, trok 6,3 miljoen kijkers.

Spanje tegen Engeland

De finale tussen Spanje en Engeland bleef tot op het laatste moment spannend. Kort na de eerste helft brak de wedstrijd open, toen Williams in de 47e minuut de eerste goal wist te maken. Maar daar liet Engeland het niet bij zitten en in de 73e minuut maakte Cole Palmer de 1-1. Even leek het erop dat de wedstrijd in penalty’s zou eindigen, maar daar wist invaller Oyarzabal een stokje voor te steken: vlak voor het einde van de wedstrijd scoorde hij de 2-1 voor Spanje. En dat betekende winst voor de Spaanse ploeg!

Het is de vierde keer dat het land de Europese titel wist te behalen, na eerdere overwinningen in 1964, 2008 en 2012.

Bron: RTL Boulevard, NOS | Beeld: NL Beeld