Een wat minder leuke bijkomstigheid van het lekkere weer…
Wij hebben heerlijk genoten van de hoge temperaturen van de afgelopen dagen. Maar helaas denken muggen hetzelfde over het warme weer. Bereid je daarom maar voor op een invasie van deze vervelende stekende insecten, en de bijbehorende jeukende bultjes.
Muggenplaag
Met de oplopende temperaturen van vandaag en vooral de komende dagen, voorspelt de site Muggenradar op Buienradar.nl een aanzienlijke toename van overlast door muggen. De warmere weersomstandigheden, met name op maandag en dinsdag, creëeren de perfecte omgeving voor de stekende insecten.
De weersvoorspellingen geven namelijk aan dat de temperaturen de komende dagen hoog zullen blijven, terwijl de luchtvochtigheid later in de week toeneemt. Dit is een ideale combinatie voor muggen, die in een warm en vochtig klimaat optimaal gedijen, aldus Weerplaza. Voor mensen aan de kust is er reden tot extra waakzaamheid, want daar worden de muggen in de grootste getallen verwacht. Vanaf gisteren kleurt de muggenkaart daar al rood, en de situatie zal er naar verwachting de komende dagen niet beter op worden…
Stilstaand water
In de zomermaanden is een toename van muggen normaal, maar de hoge temperaturen van nu zorgen voor een nog grotere toename dan gebruikelijk. Als er in de tussentijd ook regen valt, ontstaan er stilstaande waterpoeltjes die als ideale broedplaatsen voor muggen dienen. Dit versterkt de groei van de muggenpopulatie alleen maar verder.
Om de overlast van muggen te beperken, raadt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research daarom aan om opgehoopt water uit bakjes en zeilen regelmatig weg te gooien. Daarnaast is het verstandig om ’s avonds kleding met lange mouwen en een lange broek te dragen en je in te smeren met anti-muggenspray als je naar buiten gaat.
Fruit tegen jeuk
Muggenbeten kunnen flink jeuken, maar er zijn eenvoudige manieren om de jeuk te verlichten. Een onverwachte, maar effectieve oplossing is het gebruik van een bepaalde vrucht, namelijk: de banaan. Althans, de schil van deze fruitsoort. De suikers en oliën aan de binnenkant van de schil kunnen de jeuk aanzienlijk verzachten. Keer na het eten van je banaan de schil binnenstebuiten en wrijf deze over de bult. De vrijgekomen vloeistof helpt de jeuk snel te verminderen!
Lees ook: Chipsliefhebbers opgelet: deze chips bevat veel van een kankerverwekkende stof
Bron: Buienradar, Weerplaza, Libelle | Beeld: Adobe Stock