Cacao fabriek verzweeg jarenlang gebruik van giftige ammoniak

cacao fabriek

De overheid wist ervan

Deze week is naar buiten gekomen dat cacaofabriek Olam – die de beroemde Oreo koekjes produceert – al jarenlang blijkt te werken met giftige ammoniak. Deze giftige stoffen worden met cacaobonen gemengd, waardoor jouw Oreo koekje die zwarte kleur heeft.  Tot voor kort wist bijna niemand af van de gifstoffen, waardoor dit een jarenlange werkwijze is geweest voor cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan. 

Overheid

Het nieuws kwam naar buiten via het Noordhollands Dagblad. Zij schreven dat de fabriek in kwestie giftige stoffen zouden toevoegen aan hun cacao. Maar dat was niet het enige wat ze onthulden, zo kwamen ze ook met het statement dat de overheid hier al die tijd vanaf wist.

Olam ligt al een paar jaar onder vuur vanwege zijn ammoniakafstoot. En dat is niet heel gek, want ammoniak is samen met stikstofdioxiden het grootste milieuprobleem van Nederland. Toch blijkt het allemaal wel een staartje te hebben. Telkens als de cacaofabriek weer onder vuur kwam te liggen door omwonenden, milieubewegingen en de overheid, was hun verklaring dat de uitstoot van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen. En om hen nog meer op het verkeerde been te zetten werd er niet vermeld dat tijdens het proces om cacao diepzwart te maken, er ook kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd.

Onderzoek

Toch blijkt het nu dat de overheid er wel degelijk weet van had. De Omgevingsdienst heeft namelijk de toevoeging van tienduizenden kilo’s giftige ammoniak altijd verzwegen, op verzoek van de cacaofabriek. Uit het onderzoek van het Noordhollands Dagblad blijkt dat de fabriek omwonenden, concurrentie en de politiek op een verkeerd been zette door valse informatie te geven over de toename van de hoge ammoniakuitstoot.

Directeur

De directeur van Olam, Eric Nederhand, heeft laten weten dat er inderdaad ammoniak aan het proces wordt toegevoegd. Toch blijft het allemaal een beetje vaag en wil hij niet precies vertellen hoeveel dat op jaarbasis is. “Olam gebruikt ammoniak als alkalisatieoplossing voor sommige cacaopoeders om de kleur of smaak van het eindproduct te wijzigen”, aldus Nederhorst. “Er blijft geen of zeer weinig ammoniak achter in het eindproduct. Olam vermeldt bij het gebruik ervan als levensmiddelenadditief in de technische informatie bij elk ingrediënt. Op speciale hoeveelheden kan ik niet ingaan.”

Geen zorgen

Mensen die nu net een Oreo koekje aan het eten zijn en in paniek raken, hoeven zich gelukkig geen zorgen te maken. “Het gebruik van ammoniumcarbonaat in levensmiddelen heeft geen invloed op de kwaliteit of de veiligheid van het product”, laat Annick Verdege van Oreo-koekjesmaker Mondelez weten. Gek genoeg is Verdege juist goed op de hoogte van de ‘Dutch process’ van Olam. Volgens haar worden de koekjes door de ammoniak zwarter en juist smaakvoller. Wel vindt ze het een tikkeltje omstreden. “Met Olam hebben wij gewerkt aan een verbeterde productiemethode, waarbij milieuvriendelijker alkali wordt gebruikt.”

Lees ook: Opnieuw rel om vrouwonvriendelijke berichten Utrechtse studentenvereniging

Bron: Metro Nieuws, Noordhollands Dagblad | Beeld: iStock