Het idee staat ons een beetje tegen…
Het klinkt als een delicatesse die we het liefst vermijden: pythonvlees. Toch zou het zomaar kunnen dat we in de toekomst kipfilet verruilen voor een stukje python. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat pythonvlees vele voordelen heeft.
Pythonvlees
Ja, je leest het goed. Pythonvlees, oftewel vlees afkomstig van de grote wurgslang. Hoewel het misschien klinkt als iets uit een exotisch kookboek, is het in sommige delen van de wereld daadwerkelijk een delicatesse. Toch is het niet bepaald een stukje vlees waar veel mensen enthousiast van worden. Echter, zou het in de toekomst maar zou op ons bord kunnen liggen. Onderzoekers van Macquarie University in Australië onderzochten het vlees van de slangen. Uit dat onderzoek kwamen interessante resultaten, namelijk dat pythonvlees voedzaam én duurzaam te produceren is.
Duurzame voedingsbron
Onderzoeker Daniel Natusch werkte mee aan het interessante onderzoek. Samen met het team verdeelden ze 4601 pythons van Vietnamese en Thaise slangenboeren in groepjes van veertien. Elke groep kreeg een specifiek type worst te eten, gemaakt van afvalvlees en -vis. De onderzoekers zagen dat het niet uitmaakte welke worst de pythons aten, hun groeiproces bleef hetzelfde. De dieren aten één worst per week, wat betekent dat de pythons een stuk duurzamer te houden zijn dan bijvoorbeeld koeien. Zelfs tijdens vastperiodes tot 127 dagen verloren de pythons nauwelijks gewicht.
Verder is een groot gedeelte van de python bruikbaar, waardoor er heel weinig restafval is. Zeker 82 procent van de pythons bleek te verwerken in bruikbare producten. Denk hierbij niet alleen aan het vlees, maar ook aan de huid van de slang, waar leer van gemaakt kan worden. Daarnaast bevat de galblaas van de slang een vloeistof die gebruikt kan worden voor medicijnen.
Voedzaam
De onderzoekers ontdekten ook dat pythonvlees veel proteïne en weinig vet bevat. “Als het aankomt op de hoeveelheid eiwitten, presenteren pythons beter dan elke andere ‘reguliere’ diersoort die tot nu toe bestudeerd is”, vertelt Natusch. Zou jij het proberen?
Lees ook: Kunnen we kweekvlees binnenkort in de supermarkten verwachten?
Bron: Metro | Beeld: Pexels / Diego Madrigal