Goed opletten dus wanneer je een nieuwe fles aanschaft
Extra vierge olijfolie kan een heerlijke toevoeging zijn aan tal van gerechten. Maar wie regelmatig met dit ingrediënt kookt, weet ook dat er een flink prijskaartje aan kan hangen. Des te erger is het dat veel varianten van extra vierge olijfolie helemaal niet echt zijn.
Tekort aan olijven
De olijfolie-industrie kampt momenteel met grote problemen. Door tegenvallende olijvenoogsten is het moeilijker geworden om goedkope olijfolie te produceren. Dit zien we terug in de prijzen in de supermarkt, die flink zijn gestegen. Helaas gaat de dalende kwaliteit vaak hand in hand met de stijgende prijzen.
Nep-olijfolie in de supermarkt
Maar wat misschien nog wel erger is, is dat niet alle olijfolie in de schappen van de supermarkt écht extra vierge is – ondanks wat het etiket beweert. De controles op olijfolie die in Nederland wordt verkocht, zijn namelijk niet heel streng. Zodra olijfolie de grens overkomt, worden er alleen minimale controles uitgevoerd op de wettelijke eisen. Daardoor kan nep-olijfolie, die niet aan de echte kwaliteitsstandaard voldoet, toch verkocht worden. En dit leidt ertoe dat je soms te veel betaalt voor wat eigenlijk geen echte extra vierge olijfolie is.
Hoe herken je goede olijfolie?
Omdat je dus niet blind kunt vertrouwen op de term ‘extra vierge’ op het etiket, is het belangrijk om zelf kritisch te zijn bij het kopen van olijfolie. Lees de etiketten zorgvuldig. Als er bijvoorbeeld ‘Rechtstreeks uit olijven verkregen’ op staat, is dat een goed teken. Ook de prijs zegt vaak iets over de kwaliteit: als die te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.
Daarnaast kun je op je eigen zintuigen vertrouwen. Goede olijfolie heeft een frisse geur; slechte olijfolie kan een oude, muffe geur hebben. Conclusie: wees scherp en kies bewust, want niet alle olijfolie is écht olijfolie.
Lees ook: Om deze reden zou je altijd appelazijn in huis moeten hebben
Bron: fem-fem | Beeld: Pexels