5 tips waarmee je jouw barbecue skills naar een hoger niveau tilt

Zo word jij een heuse grill koning(in)

Yes, het is barbecue weer dit weekend! Zin om je vrienden uit te nodigen voor een hapje en drankje in de tuin? We helpen je op weg met deze zes handige barbecue tips. Dit móet je weten voordat je die rokende rakker aansteekt vanavond.

Maak je barbecue regelmatig schoon

Niets verdrietiger dan wanneer je de barbecue weer voor het eerst uit de schuur haalt, je ‘m eerst nog een uur moet lopen schrobben. Verkoolde restjes van je laatste barbecue – die zomaar wel eens vorig jaar plaatsgevonden kan hebben – zijn niet alleen voor het oog vervelend. De zwartgeblakerde restanten kunnen je nieuwe stukken vlees namelijk een bijsmaak geven. Willen we niet! Maak ‘m daarom regelmatig schoon. Enne, het liefst gewoon gelijk na het barbeknoeien… Mocht je toch een barbecuerooster vol aangekoekte etensresten (van vorig jaar) hebben, probeer dan het volgende:

Leg het rooster op een aantal kranten. Spuit het rooster vervolgens nat met behulp van een spuitfles (doe eventueel wat afwasmiddel bij het water). Leg een krant op het rooster en spuit de krant ook helemaal nat. Laat het rooster vervolgens een nacht liggen. Haal de krant van het rooster af en je poetst het vuil supermakkelijk van het rooster.

Steek je barbecue niet aan met chemische vloeistoffen

Veel mensen denken handig en snel te zijn door hem aan te steken met spiritus, maar dat geeft je voedsel een chemische bijsmaak én is bijzonder gevaarlijk. Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting is er eigenlijk maar één echt veilige manier, namelijk met aanmaakblokjes. Volg dit stappenplan en je steekt op de meest veilige manier de barbecue aan:

  • Zet de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
  • Leg witte aanmaakblokjes onder de briketten die je wilt gebruiken. Je kunt ook bruine aanmaakblokjes gebruiken, dan leg je ze bovenop de briketten.
  • Steek de blokjes aan met een lange lucifer.
  • Blaas niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Let ook na het barbecueën goed op: houtskool blijft lang nagloeien. Als het nodig is, kun je zand gebruiken om het vuur echt te doven.

Begin pas met bakken als de barbecue de juiste temperatuur heeft

Geduld is een schone zaak; ook in de wondere wereld van het barbecueën. Als je begint met bakken als de temperatuur niet optimaal is, gaat dit ten koste van de kwaliteit van je gerechten. Als ie nog te koud is krijg je niet die mooie grillstrepen en ó zo gewilde rokerige smaak. Ook loop je hiermee het risico dat je vlees aan het rooster blijft plakken. Is de barbecue daarentegen te heet? Dan heb je kans op taaie gerechten of vlees dat verbrand is aan de buitenkant en niet gaar aan de binnenkant. Een no go om aan je gasten te serveren natuurlijk.

Check wanneer je vlees klaar is

Neem het zekere voor het onzekere en check de temperatuur van je vlees! Het ene vlees is het andere niet en je wilt nou eenmaal dat perfecte stukje serveren. Met een vleesthermometer weet je zeker dat je op de goede weg bent. Tegenwoordig heb je zelfs hele slimme versies waarbij er meldingen naar je smartphone worden gestuurd zodat je optimaal kunt genieten van een biertje met je gezelschap. Ha!

Bak met de deksel gesloten

Last but not least: dichthouden die deksel! Een veelvoorkomende fout van beginners is dat ze te vaak het deksel openen om te kijken hoe het ervoor staat. Even koekeloeren naar dat dure stukje biefstuk mag best, maar te vaak is echt een doodzonde. Een dichte deksel zorgt ervoor dat de warmtecirculatie constant blijft, dat de heerlijke rooksmaak in het vlees trekt en je vlees blijft vele malen sappiger. Eet smakelijk!

Lees ook: Geen aanmaakblokjes in huis voor de barbecue? Gebruik een eierdoos!

Bron: Weber, Archief Tips en Weetjes | Beeld: Pexels