Aha: op deze manier kun je restjes van het kerstdiner hergebruiken

Kerstdiner

Weggooien? Zonde!

Heb je je de afgelopen kerstdagen flink uitgesloofd in de keuken en heb je nog wat eten over? Ideaal, want daarvan kun je weer wat bewaren voor een ander moment. Weggooien is lang niet altijd nodig!

Groenten: rauw of gekookt

Vaak blijven er restjes groenten over, en het is zonde om ze weg te gooien. Zijn de groenten nog rauw? Dan kun je hier nog van alles mee maken. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk knapperige groentesalade! Meng de groenten met een lichte vinaigrette of een citroen-dillesaus voor een verfrissende lunch of bijgerecht. Ook zijn de groenten een smakelijke vulling voor wraps of sandwiches.

Heb je de groenten al gekookt? Ook dan kun je er nog dingen mee maken. Met een ei, wat kruiden en een snufje peper en zout maak je er een heerlijke groenteomelet van!

Sauzen bewaren

Iets wat veel overblijft na een kerstdiner, zijn de zelfgemaakte sauzen. Het is verleidelijk om ze weg te gooien, maar dat is helemaal niet nodig. Sauzen kun je heel makkelijk invriezen! Grote porties bewaar je makkelijk in een vershoudbakje of -zak, maar ook voor kleinere porties hebben we een trucje: giet ze in een ijsblokjesvorm! Doordat je de saus verdeelt in kleine blokjes, kun je bovendien precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt. Je kunt de saus au bain-marie of direct in de pan weer opwarmen.

Brood

Bij een kerstdiner staan vaak ook verschillende soorten brood op tafel. Snijd de korsten van het overgebleven brood af en doe ze een half uurtje in de oven op 150 graden. Vermaal het brood daarna met een blender of keukenmachine tot paneermeel. Paneermeel kun je natuurlijk voor van alles gebruiken, zoals gehaktballen en ovenschotels. Ideaal!

Restjes invriezen

Zijn er hele maaltijden over? Vaak kun je deze natuurlijk altijd nog invriezen, maar dit verschilt vaak wel een beetje per gerecht. Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet invriezen, omdat de smaak of textuur erg verandert. Maar veel dingen, zoals pasta, soepen, rijst, stoofpotjes en ovenschotels kun je makkelijk voor langere tijd in de vriezer bewaren. Lekker duurzaam!

Lees ook: Kerststol aangesneden? Zo lang kun je ‘m bewaren

Bron: Metro Nieuws, Kookfans | Beeld: Adobe Stock