Zelf borstplaat maken: de zoetste traktatie uit eigen keuken

borstplaat

Lekker!

Borstplaat, dat heerlijke snoepgoed dat je doet terugdenken aan je jeugd of aan gezellige familiebijeenkomsten, is een klassieke traktatie die je eenvoudig zelf kunt maken. Met de juiste ingrediënten en een beetje geduld kun je deze zoete lekkernij in je eigen keuken bereiden en genieten van de perfecte combinatie van suiker, boter en vanille. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je zelf borstplaat maakt, van het smelten van de suiker tot het perfect laten uitharden van je zelfgemaakte snoepjes. 

Dit heb je nodig:

  • 250 gram suiker
  • 75 milliliter slagroom
  • 25 gram boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Borstplaat vormpjes
  • Suiker thermometer

Zo maak je je eigen borstplaat

  1. Allereerst doe je de suiker, slagroom en boter in een pan.
  2. Breng dit vervolgens langzaam aan de kook.
  3. Daarna blijf je roeren tot de suiker volledig is opgelost.
  4. Dan voeg je de vanillesuiker toe aan de pan.
  5. Kook dit tot het 115 graden Celsius bereikt.
  6. Haal dan de pan van het vuur af.
  7. Blijf roeren tot het mengsel dikker en stropiger wordt.
  8. Vervolgens giet je het mengsel heel snel in de borstplaat vormpjes.
  9. Laat dit eventjes afkoelen.
  10. En tada! Binnen een paar minuten heb je een heerlijke zelfgemaakte borstplaat!

Zo lang kun je het bewaren

Dan is het natuurlijk nog belangrijk om te weten hoe lang je de borstplaat kunt bewaren. Wanneer je dit in een luchtdichte trommel op een koele, droge plek bewaart, kun je het een week bewaren. Wanneer je het langer wil bewaren, kun je het ook altijd nog in de vriezer bewaren.

Lees ook: Waarom het zo slecht voor je is om (te) snel te eten

Bron: Vriendin | Beeld: Adobe Stock