Houdbaarheid
Voedselproducenten doen dit om de houdbaarheid van fruit in blik te verlengen; er is een reden waarom het zoveel langer houdbaar is! Pas vooral op met de woorden ‘op siroop’, want je kunt er zeker van zijn dat het suikergehalte in die blikken exorbitant hoog is. Hetzelfde geldt voor gedroogd fruit: veel vitamines (vooral vitamine C) gaan verloren omdat het fruit bij hoge temperaturen droogt. Bovendien wordt er ook een aanzienlijke hoeveelheid suiker aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het fruit nog steeds zoet smaakt als het droog is. Natuurlijk hoef je deze producten niet helemaal te vermijden, maar als je je suikerinname wilt verminderen, kun je veel beter vers fruit kopen!
Chemicaliën
Naast het nogal schokkende suikergehalte van fruit in blik, is er nog iets dat we liever niet willen weten: de chemicaliën die in fruit in blik gaan. Is het je ooit opgevallen hoe schoon mandarijnen of clementines in blik zijn? Verse mandarijnen bevatten een dunne schil en witte draden die we nooit helemaal met onze handen kunnen verwijderen. Mandarijnen in blik zijn echter helemaal schoon. Dit komt door de chemische stof natriumhydroxide. Deze bijtende stof vreet de witte draden weg, maar de vrucht is niet lang genoeg in de oplossing om volledig op te lossen. Daarna wordt de vrucht overgoten met zoutzuur. Dit neutraliseert het natriumhydroxide en maakt de vrucht eetbaar.
Bron: Voedingscentrum | Afbeelding: Alibaba