Oei…
Eerlijk is eerlijk: we genieten op z’n tijd allemaal wel eens van een lekker bakje chips. Maar deze op het oog onschuldige gewoonte, kan serieuze negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. In het tv-programma Alles op Tafel werd onlangs duidelijk dat sommige van onze geliefde chipssoorten een hoge hoeveelheid van een kankerverwekkende stof bevatten.
Acrylamide
De stof waar het om gaat is acrylamide. Deze stof ontstaat wanneer zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, boven de 120 graden worden verhit. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het bakken, frituren of roosteren, en zorgt voor dat bruine laagje op patat, ontbijtgranen of crackers. Het Voedingscentrum waarschuwt dat grote hoeveelheden acrylamide schadelijk kunnen zijn en het risico op kanker kunnen verhogen, dus het is slim om niet teveel van deze stof binnen te krijgen.
Labtest
De Europese Unie heeft strikte regels voor hoeveel acrylamide er in ons eten mag zitten. Voor geroosterde koffiebonen is de limiet 400 microgram per kilo en voor chips 750 microgram per kilo. Voor groentechips geldt er echter geen limiet. Hoog tijd om te testen hoeveel acrylamide deze chips-variant bevat, dachten de makers van Alles op Tafel. Wat blijkt uit de tests? Groentechips kan tot wel 3.750 microgram per kilo kan bevatten, dat is 3.000 microgram meer dan gewone aardappelchips!
Suiker
Dat er meer acrylamide in groentechips zit, is goed te verklaren. Sommige groenten bevatten van nature namelijk meer suikers dan aardappelen. Volgens het Voedingscentrum geldt over het algemeen: hoe lichter de chips, hoe minder acrylamide. De stof helemaal vermijden zal je niet lukken, want acrylamide is in bijna alle voedingsmiddelen die we dagelijks tot ons nemen verwerkt. Kortom: groentechips blijkt dus helemaal niet gezonder te zijn dan ‘normale’ chips.
Lees ook: Let op: deze producten dragen vaak onterecht het label ‘volkoren’
Bron: Alles op Tafel, Margriet | Beeld: Pexels