Diepgevroren brood? Hier moet je zeker op letten

Allereerst moet je ervoor zorgen dat er geen lucht ‘ingepakt’ zit. Als je de broodverpakking nog niet hebt geopend, kun je het gewoon in het vriesvak leggen. Heb je de zak al geopend? Dan moet je het brood in huishoudfolie wikkelen en vervolgens terug in de broodzak doen voordat je het in de vriezer legt. Zo blijft het vers en ontstaan er geen ijskristallen. Natuurlijk helpt het ook als je het brood zo snel mogelijk in de vriezer legt. Hoe langer je wacht met het invriezen van het brood dat je hebt gekocht, hoe minder lekker het zal smaken als je het er weer uithaalt. Klinkt logisch, maar veel mensen wachten te lang met invriezen.

Hoe lang kun je brood in de vriezer laten liggen?
Het is natuurlijk niet aan te raden om brood maandenlang in de vriezer te laten liggen. Het is echter wel zo dat het brood dan niet bederft. Toch verandert de smaak na maanden invriezen. Het heeft de neiging om plakkerig en smaakloos te worden. Het is ook mogelijk dat je brood een zogenaamde ‘freezer burn’ ontwikkelt als je het te lang in de vriezer laat liggen. Dit is de term die wordt gebruikt om het verschijnen van uitgedroogde randen op het bevroren voedsel te beschrijven. Dit gebeurt als de temperatuur schommelt of als de verpakking lekt en het voedsel in contact komt met lucht.

Ontdooien
Er zijn twee opties: of je verwarmt je oven voor op 180 graden en legt het bevroren brood daar 10-15 minuten in (en laat het dan 30 minuten goed afkoelen). Of je laat het brood gewoon op je snijplank in de keuken liggen. Het zal vanzelf ontdooien. Zorg ervoor dat het brood zo lang mogelijk in de verpakking blijft – anders droogt het uit.Voorzichtig: vries brood dat ingevroren en ontdooid is niet opnieuw in!

Bron: Extra Crispy Wikipedia | Afbeelding ter illustratie