En op deze manier maak je ze wél lekker klaar!
Het is weer die tijd van het jaar: het aspergeseizoen! Maar wist je dat je deze smaakvolle groente nooit in water moet koken? Gelukkig zijn er een groot aantal manieren waarop je asperges wél lekker kunt bereiden.
Koken in water
Je hebt vast wel eens je tanden gezet in een zompige brij van asperges. Grote kans dat je ze dan in water had gekookt. Het koken van asperges in water is een fout die je eigenlijk niet meer moet maken. In kokend water hebben asperges namelijk de neiging om te veranderen in een soort gesmolten massa, weet Quest.nl te vertellen. En geloof ons, de structuur die de groente dan krijgt is niet wat je op je bord wilt hebben liggen!
Lekker klaarmaken
In plaats daarvan kun je asperges beter op een andere manier bereiden. Volgens de Duitse website Freundin.de kun je ze beter roosteren of grillen dan koken. Hoe je dat doet? Simpel! Besprenkel de asperges met wat olijfolie, peper en zout voordat je ze op de grill legt of in de pan bakt. Laat ze even sudderen, draai ze om en dan is het tijd om te smullen.
Andere methodes
Ben je toe aan wat variatie in de bereiding van je asperges? No problemo! Allereerst is stomen altijd een goed idee! Gooi de stengels drie tot vijf minuten in een stoommandje boven een pan kokend water en voilà: ze zijn lekker zacht én knapperig. Het sous vide-koken van asperges zorgt ook voor een heel smakelijk resultaat. Dit klinkt misschien fancy, maar eigenlijk betekent het gewoon dat je je groente vacuüm verpakt en op lage temperatuur kookt.
En als je haast hebt, kun je de asperges ook even kort blancheren. Twee minuutjes in kokend water en klaar is Kees! Vergeet niet om ze daarna meteen af te spoelen onder koud water om het kookproces te stoppen. Oh, en wist je dat je asperges zelfs rauw kunt eten? Ze zullen heerlijk smaken in bijvoorbeeld een salade!
Lees ook: Ai: de accijns op benzine gaat volgend jaar fors omhoog
Bron: Libelle, Quest, Freundin| Beeld: Pexels