Uitgeschoten met het zout? Dít kun je doen om je gerecht te redden

zout

Je hoeft het echt niet weg te gooien!

Heb je per ongeluk te veel zout aan je gerecht toegevoegd? Geen zorgen, je hoeft je maaltijd niet meteen op te geven. Er zijn namelijk handige trucs om het zoutgehalte te verminderen en je gerecht weer perfect in balans te brengen.

Oeps…

Zout is een onmisbare smaakmaker die je gerechten naar een hoger niveau kan tillen. Maar het kan ook flink misgaan — want als je uitschiet, wordt je maaltijd al gauw veel te zout. Gelukkig hoef je op zo’n moment niet gelijk de handdoek in de ring te gooien en je gerecht als mislukt te beschouwen. Er zijn namelijk tal van manieren om de maaltijd te redden, zonder dat het zijn smaak verliest. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende trucs:

1. Water toevoegen

Een manier om te compenseren voor een te hoog zoutgehalte is door het gerecht uit te breiden in volume, met bijvoorbeeld water. Dit werkt echter alleen goed bij vloeibare gerechten zoals soepen, sauzen, of stoofpotjes. Houd er wel rekening mee dat het toevoegen van water de consistentie dunner kan maken. Wil je dat liever niet? Dan kun je ook een bindmiddel toevoegen om de dikte van je gerecht te behouden.

2. Zuivelproduct toevoegen

Zuivelproducten zoals melk, zure room of crème fraîche kunnen het zoutgehalte in een gerecht verminderen. Voor veganisten of mensen met lactose-intolerantie zijn alternatieven zoals kokosmelk een optie. Ook deze methode is helaas niet altijd geschikt, want aan een heldere groentesoep voeg je bijvoorbeeld geen zuivelproduct toe.

3. Portie vergroten

Om een te zout gerecht te redden, kun je ook het volume vergroten door simpelweg extra ingrediënten toe te voegen. Zo worden de smaken binnen no-time weer in balans gebracht. Het is in dit geval natuurlijk wel handig als je voldoende extra ingrediënten in huis hebt.

4. Zetmeelrijke producten toevoegen

Zetmeelrijke producten zoals aardappelen, pasta, noedels of rijst kunnen helpen om een te zoute smaak te verminderen, omdat zetmeel het zout absorbeert. Het toevoegen van dit ingrediënt kan je gerecht echter ook dikker maken, vooral bij soepen en sauzen. Om de gewenste consistentie te behouden, kun je dan weer wat extra water toevoegen.

Lees ook: Chipsliefhebbers opgelet: deze chips bevat veel van een kankerverwekkende stof

Bron: Margriet | Beeld: Pexels