Kleine moeite, groot plezier!
Een bruine avocado, beschimmelde frambozen of droge wortels: het is altijd zo’n teleurstelling als je vers gekochte fruit en groenten binnen no-time niet meer goed zijn. We delen daarom tien trucjes waarmee je bepaalde producten veel langer vers houdt.
1. Bananen
Bananen produceren net als veel andere fruitsoorten ethyleengas. Dit stofje zorgt ervoor dat het fruit sneller rijpt. Je kunt de verspreiding van ethyleengas tegengaan door elke banaan van de tros te scheiden en de stengel in te wikkelen met plasticfolie. Op die manier blijven je bananen een stukje langer vers.
2. Sla
Sla heeft de neiging om al snel een bruin kleurtje te krijgen nadat je een deel ervan hebt gebruikt. Je kunt dit voorkomen door de overgebleven sla in keukenpapier te wikkelen en dit in een met vershoudfolie bedekte schaal te leggen. Een andere tip is om wat zout op de sla te strooien. Dit neemt vocht weg en voorkomt zo dat de sla slap wordt.
3. Bessen
Om te voorkomen dat bessen (zoals frambozen, blauwe bessen en aardbeien) beschimmeld raken, kun je deze na aankoop het beste meteen wassen met een mengsel van water en een beetje azijn. Dit desinfecteert de bessen, waardoor schimmels worden voorkomen en de houdbaarheid met weken wordt verlengd.
4. Citroenen
Als je slechts een klein beetje sap van een citroen nodig hebt, kun je deze beter niet door midden snijden. Zo droogt de citroen namelijk uit. In plaats daarvan kun je beter met een vork een gaatje in de citroen prikken en daar wat sap uitknijpen.
5. Tomaten
De belangrijkste regel bij tomaten is dat je ze niet in de koelkast moet bewaren. Tomaten houden namelijk niet van kou en verliezen in de koelkast hun smaak en textuur. Bewaar ze dus liever buiten de koelkast en op de kop, dus met de steel naar beneden. Dat deel rijpt namelijk als laatst.
6. Avocado’s
Als je een avocado eenmaal hebt opengesneden wordt deze al snel bruin. Door er een beetje citroen- of limoensap overheen te sprenkelen gaat-ie zeker een dag langer mee.
7. Uien
Uien blijven langer vers in gaasachtig materiaal van… Een panty! Een beetje een gek gezicht, maar het werkt wel.
8. Wortels
Wortels drogen vrij snel uit. Ze houden van vocht, dus je kunt ze het beste bewaren in een afgesloten bakje met water in de koelkast.
9. Aardappelen
Net als bananen produceren appels ethyleengas. Je kunt appels daarom het beste samen met aardappels bewaren. Het ethyleengas zorgt er namelijk voor dat de aardappelen langer goed blijven.
10. Asperges
Asperges hebben de neiging om snel uit te drogen. Je voorkomt dit door ze rechtop, met snijranden ondergedompeld in een kom of kopje water, in de koelkast te bewaren.
Lees ook: Déze 10 voedingsmiddelen verkleinen de kans op diabetes type 2
Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock