Aha!
Misschien is het je al eens opgevallen: in de Nederlandse supermarkt vind je zowel tostibrood als casinobrood, die vrijwel hetzelfde lijken. Ondanks dat ze hetzelfde lijken, zit er wel een prijsverschil tussen de broden. Maar waarom zit er een verschil in prijs, terwijl ze hetzelfde lijken? Radar ging op onderzoek uit.
Casino versus tosti
Voor een tostibrood betaal je vaak nét een stukje meer dan voor een casinobrood. Zo kost een casinobrood bij de Albert Heijn €0,90, terwijl een tostibrood zo’n 30 cent duurder is: €1,19. En dat is best opvallend, omdat er op het eerste gezicht weinig verschil tussen lijkt te zitten. Sterker nog, de Albert Heijn gebruikt op hun site voor beide artikelen hetzelfde plaatje, maar dan met een ander etiket:
Prijsverschillen
Om achter het verschil tussen de beide broden te komen, nam de redactie van Radar contact op met de klantenservice van de Jumbo, Plus en Albert Heijn. Maar daar werden ze niet zoveel wijzer van. Klantenservicemedewerkers benoemen vooral dat er hele kleine verschillen zijn in de ingrediënten. “Het gaat om de E-nummers eigenlijk. Ik dacht zelf ook altijd dat het hetzelfde brood was, met een ander jasje”, noemt één van de medewerkers. Verder raden zij allemaal aan om, in verband met de prijs, ook gewoon voor het casinobrood te gaan.
Verschillende receptuur
Toch is het niet helemaal waar dat de broden vrijwel hetzelfde zijn. Een woordvoerder van de Jumbo licht toe: “Het verschil tussen casinobrood en tostibrood zit in de receptuur. Casinobrood is bedoeld om met beleg te eten, waardoor dit vers en mals moet blijven. Dit brood is dus ook minder lang houdbaar.” En die verse smaak, die is bij tostibrood juist minder belangrijk omdat het getoast wordt. Het tostibrood is daardoor meestal langer houdbaar dan het casinobrood.
Naast de versheid en houdbaarheid zijn er nog een paar kleine verschillen. Volgens de woordvoerder van de Albert Heijn is het casinobrood iets smaller, omdat deze in een ander blik gebakken wordt. Bovendien heeft het tostibrood een wat dichtere structuur, én is er van tostibrood ook een volkoren variant. Weten we dat ook weer!
Lees ook: Waarom zijn vezels belangrijk?
Bron: Kookfans | Beeld: Adobe Stock