Wat is wijsheid: olie gebruiken in de aifryer of niet?

airfryer

Aha!

Een van de voordelen van een airfryer is dat je geen frituurvet nodig hebt, waardoor het een gezonder alternatief is voor de frituurpan. Toch kan het toevoegen van een beetje olie in sommige gevallen het resultaat verbeteren. Maar in andere situaties kun je juist beter géén olie gebruiken. Dus dan rijst natuurlijk de vraag: in welke gevallen gebruik je olie in de airfryer? 

Olie voor een krokant resultaat

Hoewel olie niet noodzakelijk is voor de airfryer, kan een kleine hoeveelheid zorgen voor een krokantere textuur en een vollere smaak. Vooral bij vers en onbehandeld voedsel, zoals ongemarineerd vlees, groenten of geschilde aardappelen, kan olie een smakelijke toevoeging zijn. Het is belangrijk om de olie niet in de airfryer te gieten, maar direct op het voedsel aan te brengen. Dit voorkomt spetteren en zorgt voor een gelijkmatige verdeling.

Hoe?

Ga jij aan de slag met olie in de airfryer? Je hebt meestal niet meer dan een eetlepel nodig. Deze kun je op het voedsel smeren of erdoor mengen, eventueel samen met wat kruiden voor extra smaak. Geschikte oliën zijn bijvoorbeeld olijf-, arachide- of zonnebloemolie. Koudgeperste oliën zijn minder geschikt omdat ze bij hogere temperaturen kunnen verbranden. Ook kan een oliespray handig zijn voor een gelijkmatige verdeling. Tip: na gebruik is het belangrijk om eventuele olieresten goed te verwijderen uit de airfryer om rookvorming te voorkomen.

Aluminiumfolie

Wanneer je olie gebruikt in de airfryer, kan dat dus zijn sporen achterlaten. Om te voorkomen dat het apparaat te smerig wordt, kun je aluminiumfolie gebruiken. Let wel op de volgende vier tips bij het gebruiken van aluminiumfolie in de airfryer:

  • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de aluminiumfolie goed vastzit en niet losjes rondwappert in de airfryer. Losse stukken folie kunnen door de luchtstroom verplaatsen, wat kan leiden tot brandgevaar of het beschadigen van de airfryer.
  • Gebruik niet te veel folie: Bedek de mand of lade van de airfryer nooit volledig met aluminiumfolie. De airfryer werkt door middel van het circuleren van hete lucht, en volledige bedekking kan deze luchtstroom blokkeren. Hierdoor gaart je voedsel niet gelijkmatig.
  • Vermijd zuur voedsel: Aluminiumfolie kan reageren met zure voedingsmiddelen zoals tomaten of citrusvruchten, wat een ongewenste smaak en een doffe kleur kan veroorzaken. Voor deze dingen is het beter om bakpapier te gebruiken.

Lees ook: Om deze reden zou je altijd appelazijn in huis moeten hebben

Bron: Max Vandaag, Tips en Weetjes archief | Beeld: Pexels