Aha!
Het komt je wellicht bekend voor: het overhouden van (veel) eieren nadat je een ontbijt, brunch of lunch hebt georganiseerd. Gelukkig kun je gekookte eieren best een tijdje bewaren om ze later op te eten, maar hoe lang is dat precies? En misschien nog wel belangrijker: hoe kun je de eieren het beste bewaren?
Tot één week
Volgens het Voedingscentrum kun je gekookte eieren tot maximaal één week bewaren, mits je ze in de koelkast zet. Je kunt dus met een gerust hart en paar extra eieren koken, waar je de rest van de week nog van kunt genieten! Tip: zorg ervoor dat je je koelkast op een temperatuur van 4°C of lager hebt ingesteld om te voorkomen dat er teveel bacteriën bij je eieren komen.
Het beste is om de gekookte eieren in hun schaal in de koelkast te bewaren. Deze fungeert namelijk als een soort natuurlijke beschermlaag en zorgt ervoor dat de eitjes zo lang mogelijk vers blijven. Heb je de eieren al van hun schaal ontdaan? No worries! Bewaar ze dan in een goed afgesloten bakje met een klein beetje water. Dit voorkomt dat de eieren uitdrogen en beperkt de verspreiding van de onaangename maar welbekende eiergeur.
Ruiken en kijken
Heb je je gekookte eieren een tijdje in de koelkast bewaard, maar twijfel je of het nog gezond is om ze te consumeren? Dan luidt het advies om er goed aan te ruiken. Wanneer er een vreemde of vieze geur van het ei afkomt, kun je namelijk ‘m toch echt beter weggooien. Daarnaast kun je kijken naar de kleur van het eiwit en de dooier: als je een opvallend andere kleur heeft, kan dat betekenen dat je het ei niet meer kunt eten. Luister dus naar je gezonde verstand en onthoud: bij twijfel, niet doen!
Lees ook: Chipsliefhebbers opgelet: deze chips bevat veel van een kankerverwekkende stof
Bron: Voedingscentrum, Linda | Beeld: Pexels