Wat is nu beter voor je, een lepel honing of een klontje suiker?
Suiker is slecht voor je, dat weten we inmiddels wel. Er wordt ons dan ook van alle kanten geadviseerd om onze suiker-inname zo veel mogelijk te beperken en het te vervangen door ‘gezondere’ suikers.
‘Honing is gezond!’ Dit is een kreet die we de laatste tijd steeds vaker horen, je hoort overal wat voor geweldige en supergezonde eigenschappen honing heeft. Betekent dit dat we beter honing in plaats van suiker in de thee kunnen doen? Margriet vroeg het aan bioloog Tineke Creemers, zij is tevens directeur van een expertisecentrum dat medicinale honing ontwikkelt. Tineke vertelt dat honing wel degelijk een heilzame werking heeft, maar dit geldt alleen voor je huid. “De enzymen in honing hebben een bacteriedodende werking, waardoor wondjes sneller en mooier kunnen genezen.” Het is dus goed om honing te sméren, maar ook om het te eten? Hier is de wetenschap meer over verdeeld: Er zijn wel aanwijzingen dat honing in vergelijking met suiker minder glucoseschommelingen in het bloed veroorzaakt. Maar het blijft suiker, dus je moet er niet te veel van eten. olgens het Voedingscentrum verwerkt je lichaam honing ook op dezelfde manier als gewone suiker. Wel bevatten vloeibare suikers zoals honing of fruitstroop net iets minder calorieën, omdat het ook water bevat. Verder zitten in honing meer mineralen, zoals kalium, zink, calcium, dan in gewone suiker!
Bron: Margriet