Aha!
Appelazijn is veel meer dan een simpel keukeningrediënt – het zure, gefermenteerde drankje biedt namelijk tal van gezondheidsvoordelen. We praten je erover bij:
Apple cider vinegar
Appelazijn – of apple cider vinegar – is de vloeistof die ontstaat tijdens het fermentatieproces van appels. De suikers in de appels worden omgezet in alcohol, waar vervolgens bacteriën aan toegevoegd worden en zo ontstaat uiteindelijk azijn. Appelazijn wordt veel gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld voor saladedressings, marinades of om levensmiddelen te conserveren. Maar sinds een tijdje gaat dit wondermiddeltje het hele internet over als perfecte manier om de dag mee te starten. Celebrity’s zoals Victoria Beckham en Hailey Bieber zouden zweren bij een eetlepel appelazijn, nog vóór het ontbijt.
Gezondheidsvoordelen
En dat doen de dames natuurlijk niet zomaar. Het azijnzuur in appelazijn heeft namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van je immuunsysteem. Het zou namelijk de pH-waarde in je maag verlagen, waardoor slechtere bacteriën minder kans krijgen zich te vermenigvuldigen en zelfs makkelijker kunnen worden uitgeschakeld.
Naast de voordelen voor je maag, kan appelazijn ook de darmgezondheid bevorderen. Het drankje bevat namelijk levende bacterieculturen die helpen om de goede bacteriën in je darmen te stimuleren en schadelijke bacteriën te bestrijden. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, zijn er al studies die aantonen dat appelazijn een beschermend effect kan hebben op het microbioom.
Maar daar blijft het niet bij. “Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van appelazijn de postprandiale glucosespiegels helpt verlagen,” zegt Rhian Stephenson, voedingsdeskundige en oprichter van het holistische en duurzame gezondheidsmerk ARTAH. “Voor de leek: het kan de stijging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd vertragen. Dit kan gunstig zijn voor de bloedsuikerspiegel en de eetlust.” Dit positieve effect op de bloedsuikerspiegel is goed nieuws voor mensen met insulineresistentie of diabetes type 2. Daarnaast wordt gesuggereerd dat appelazijn een gevoel van verzadiging bevordert, wat kan helpen bij afvallen.
Nadelen
Klinkt als een wondermiddel, nietwaar? Helaas heeft het drinken van appelazijn ook nadelen. Het drankje heeft een hoge zuurgraad waardoor je tandglazuur kan beschadigen en het erosie kan veroorzaken. Hoewel dit niet onmiddellijk gebeurt, is overmatige consumptie een risico. Ook kan appelazijn de werking van sommige medicijnen beïnvloeden. En hoewel appelazijn mogelijk zou helpen bij maag- en darmproblemen, kan het bij gevoelige mensen juist extra problemen veroorzaken.
Wegen deze nadelen op tegen de voordelen? Niet per se. “Het toevoegen van appelazijn is een leuke manier om functionele voeding met bewezen gezondheidsvoordelen toe te voegen aan de dagelijkse maaltijdbereiding, maar ik zou het niet als een wondermiddel zien”, zegt Stephenson. Ga jij het proberen?
Lees ook: Chipsliefhebbers opgelet: deze chips bevat veel van een kankerverwekkende stof
Bron: Happy in Shape, Healthline, fem-fem, ELLE | Beeld: Adobe Stock