Rook van de barbecue kun je beter niet inademen om deze gezondheidsredenen

Tips om veiliger te barbecueën

Volgens Van den Berg kunnen we het beste met mate barbecueën in de zomer. “In de zomer een keer per week barbecueën kan prima, maar rooster je vlees niet dagelijks. Zorg daarbij dat de barbecue niet te veel rookt en niet te heet wordt.” Iets te enthousiast aan het grillen geweest? “Hoe donkerder het verbrande vlees, hoe slechter. Wel kun je het zwart er in de meest gevallen makkelijk afschrapen, dat volstaat.”

Inademen

Ben je zelf degene die de barbecue aansteekt, onder controle houdt en het vlees zo nu en dan omdraait? Probeer dan toch zo min mogelijk rook in te ademen door uit de rookwalm te gaan staan. “Draag bij voorkeur handschoenen en lange mouwen, kleed je na afloop om en was je huid met koud water en zeep als deze is blootgesteld aan de rook.”

Rook van de buren

Misschien is het barbecueën wel helemaal niets voor jou, maar heb je toch last van de rook afkomstig van de barbecue bij de buren dat naar jouw tuin overwaait. Geen reden tot paniek, legt Van den Berg uit: “Tegen de tijd dat de rook bij jouw tuin of balkon aankomt, is deze al sterk verdund. Je ruikt het misschien nog wel, maar de concentratie giftige stoffen is vele malen lager dan wanneer je vlakbij de barbecue staat. Hoewel de rook alsnog je luchtwegen kan irriteren, is er in mijn ogen geen sprake van een gezondheidskundig risico.”

Pagina 2/2

Lees ook: Terugroepactie IKEA drinkbak voor huisdieren: twee honden zijn gestikt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Radar | Beeld: Pxhere