Shocking: Cornetto ijsjes zijn nóg ongezonder dan je dacht. Waarom? Dat lees je hier!

Cornetto1

Bert Weckhuysen vertelt in de Universiteit van Nederland waarom een Cornetto, en dan met name het onderste puntje, zo slecht voor de gezondheid is.

Omdat je het puntje van het ijsje continue in je handen houdt (en daarmee het hoorntje opwarmt) mag de chocola in het puntje niet te snel maar ook niet te traag smelten. Omdat de onderkant van de Cornetto steeds in je hand zit moet het smeltpunt hier hoger zijn dan in de rest van het ijsje. Dit controleren van een smeltpunt wordt volgens Weckhuysen gedaan door middel van katalyse, een proces waarbij vloeibare, onverzadigde (gezonde) vetten omgezet worden in vaste, verzadigde (ongezonde) vetten. Hoe hoger het smeltpunt, hoe ‘vaster’  het vet moet zijn. Omdat het smeltpunt van de chocola in de onderkant van het ijsje hoger ligt, zitten hier dus meer verzadigde vetten in en is dit dus ongezonder. Weckhuysen: “De onderkant van een Cornetto is ongezonder dan de bovenkant van hetzelfde ijsje”.

Weten we dat ook weer! Dan moeten we voortaan maar afscheid nemen van ons geliefde Cornettopuntje?


Pagina 2/2