6. Zalm
Twee of drie keer per week (vette) vis eten kan het LDL-cholesterol op twee manieren verlagen. Ten eerste door vlees te vervangen, dat LDL-verhogende verzadigde vetten bevat; ten tweede door de omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren die bijvoorbeeld in zalm zitten. Deze omega 3-vetten dragen bij aan een gezond hart en gaan ontstekingen tegen.
7. Soja
Het eten van sojabonen en voedsel dat daarvan is gemaakt, zoals tofu en sojamelk, is volgens onderzoek een goede manier om je cholesterol te verlagen. Eet je zo’n 25 gram soja-eiwit per dag? Dan kan je LDL-cholesterol met vijf tot zes procent dalen.
8. Chiazaad
Omega-3 zit in vette vis, maar ook in chiazaad! Ideaal voor vegetariërs dus. Daarnaast zit chiazaad vol vezels, eiwitten en antioxidanten. Maak er pudding van of doe ze door de havermout, soep of muesli.
9. Granen
Granen zoals boekweit, gerst en bulgur hebben dezelfde voordelen als havermout en bevatten oplosbare vezels. Kies daarom eens voor deze granen in een salade!
10. Spinazie
Door het eten van spinazie komt er meer zuurstof in je bloed, waardoor bloedvaatjes verwijden en de bloedstroom bevorderd wordt.
Pagina 2/2
Lees ook: Feit of fabel: na corona heb je meer kans op een hartkwaal
Bron: Kookfans, Harvard Health Publishing | Beeld: Unsplash, Alexandru Acea