Dit gaat tegen de richtlijnen van het Voedingscentrum in
Goed nieuws! Puur vruchtensap is minder slecht voor je dan gedacht. Dit blijkt uit een onderzoek door voedingswetenschapper Floor Scheffers. Gewoon vruchtensap is beter voor je dan frisdrank met toegevoegde suikers. Vruchtensap kan zelfs helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Minder kans op ziekte
Met ‘puur vruchtensap’ bedoelen we sap zonder toegevoegde suikers, versgeperst of gepasteuriseerd in een pak. Uit het onderzoek, dat gedaan werd samen met het RIVM en UMC Utrecht, bleek dat mensen die tot 7 glazen puur vruchtensap per week drinken een 12 tot 15 procent lagere kans hebben op hart- en vaatziekten. Wow! Ook ontdekten ze dat mensen die puur vruchtensap dronken geen hoger risico hadden op diabetes type 2 of astma.
Voedingscentrum
Maarre… waarom zegt het Voedingscentrum dan dat je zo min mogelijk vruchtensap moet drinken? Volgens hen zou het slecht zijn voor je gewicht en diabetes type 2. Nou, Floor Scheffers denkt dat vruchtensap niet zo slecht is als wordt gezegd. Zij gelooft dat je helemáál niet hoeft te stoppen met het drinken ervan. “Wij hebben daar geen bewijs voor gevonden. Dat betekent niet dat de bestaande richtlijnen fout zijn. Ons bewijs is beperkt en richtlijnen worden nooit gebaseerd op één of twee onderzoeken. Maar het geeft wel aan dat er meer onderzoek nodig is om te zien wat de juiste richtlijnen zijn.”
Gezonde stoffen
Lees ook: Goed om te weten: zo herken je neppe webshops
Bron: RTL | Beeld: Pexels