Waarom het zo slecht voor je is om (te) snel te eten

eten

Niet meer doen!

We hebben allemaal weleens een haastige lunch naar binnen gewerkt tijdens een drukke werkdag, maar hoe snel is te snel? En misschien nog wel belangrijk: hoe slecht is het nou écht voor je om snel te eten? 

Snel eten

Snel eten houdt in dat je je maaltijd in hoog tempo opeet, vaak zonder echt te kauwen of te genieten van wat je eet. Je lichaam heeft ongeveer 20 tot 30 minuten nodig om je hersenen het signaal te geven dat je vol zit. Dus als je te snel eet, krijg je dat signaal te laat, waardoor je waarschijnlijk al te veel hebt gegeten en je ongemakkelijk vol zit.

Vaak speelt een druk schema een rol bij het ontwikkelen van deze gewoonte. Stress en emoties zoals verdriet kunnen er ook voor zorgen dat je sneller eet. Bovendien kan een geschiedenis van diëten of het voortdurend bezig zijn met je gewicht bijdragen aan het ontwikkelen van de gewoonte om (te) snel te eten.

Gevolgen

Probeer eens beter te letten op het tempo waarop je eet. Goed kauwen is namelijk een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsproces. Wanneer je snel eet, slik je grotere stukken voedsel door zonder ze goed te kauwen, wat betekent dat je maag harder moet werken om het eten weer af te breken. Dit kan je spijsvertering belasten en problemen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, en zelfs brandend maagzuur.

Onderzoek wijst ook uit dat snel eten kan bijdragen aan ongewenste gewichtstoename. Een studie uit Japan met onder meer dan 50.000 mensen met diabetes type 2 liet zien dat degenen die langzaam aten, het minste risico hadden op obesitas. Langzaam eten lijkt dus niet alleen beter voor je spijsvertering, maar ook voor je gewicht.

Te snel eten kan daarnaast leiden tot het inslikken van meer lucht, wat weer kan bijdragen aan dat opgeblazen gevoel en ongemak. Ook produceert je maag mogelijk overtollig zuur als reactie op de grotere hoeveelheden voedsel, wat kan resulteren in brandend maagzuur.

Oplossingen

Als je vaak te snel eet, kun je hier verandering in brengen door meer tijd vrij te maken voor je maaltijden. Zet bijvoorbeeld een timer om minimaal twintig minuten te eten. Vermijd afleidingen zoals tv of telefoon en oefen met mindful eten. Mindful eten houdt in dat je je volledig richt op je maaltijd, kleinere porties neemt, en al je zintuigen gebruikt om de smaak en textuur van het eten te waarderen. Dit helpt je langzamer te eten, beter voor je lichaam te zorgen, en meer plezier te halen uit je maaltijden.

Lees ook: Om deze reden zou je altijd appelazijn in huis moeten hebben

Bron: Margriet | Beeld: Pexels