Wat is gezonder: versgeperst sinaasappelsap of uit pak?

sinaasappelsap

Welke van de twee bevat de meeste vitamine C?

Wanneer we voelen dat we iets onder de leden hebben, gaan we vaak als een razende producten consumeren die veel vitaminen bevatten. Sinaasappelsap is één van deze producten, maar wist je dat versgeperst sap nogal verschilt in vitaminen van sinaasappelsap uit pak? 

Vitamine C

Sinaasappels zitten boordevol vitamine C, een sterke antioxidant die ons lichaam helpt beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bovendien draagt het ook bij aan gezond bindweefsel en stimuleert het de aanmaak van collageen. Echt een essentiële vitamine dus!

Sinaasappelsap

Je kunt al die voordelen uit sinaasappels halen door ze te eten, maar ook door het sap te drinken. Je kent ze vast wel, die machines in de supermarkt waar met één druk op de knop een heerlijke verse fles voor je wordt bereid. Maar een stukje verderop in de winkel staan ook voorverpakte pakken sinaasappelsap. Wat is het verschil tussen deze twee?

Pasteuriseren

Om de ongekoelde pakken sinaasappelsap langer te kunnen bewaren, wordt het sap gepasteuriseerd. Dit houdt in dat het sap kort wordt verhit zodat de bacteriën die er normaal gesproken voor zorgen dat het sap sneller kan bederven, worden gedood. Hierdoor zijn deze pakken een stuk langer houdbaar dan versgeperste flessen.

Behalve pasteurisatie wordt er ook concentraat aan de pakken toegevoegd. Dat houdt in dat het vocht wordt onttrokken, en later weer wordt toegevoegd.

Concentratie

Welke van de twee sappen bevat de meeste vitamine C? Uit onderzoek blijkt dat versgeperste sinaasappelsap het wint van gepasteuriseerd sap. In dat proces gaan er namelijk toch wat vitamines verloren. Desondanks bevatten de houdbare pakken sinaasappelsap nog altijd best veel vitamine C.

Ook licht en zuurstof kunnen ervoor zorgen dat vitamine C verloren gaat, zelfs bij versgeperste sinaasappelsap. Het beste is dus om je versgeperste sap meteen op te drinken. Niet alle sinaasappels bevatten dezelfde hoeveelheid vitamine C, omdat het per ras en oogst kan verschillen. Maar wil je de meest gezonde keuze maken, is een versgeperst glas de beste optie!

Lees ook: Chipsliefhebbers opgelet: deze chips bevat veel van een kankerverwekkende stof

Bron: Dingen voor Vrouwen, Margriet | Beeld: Pexels