Dit is hoe je met een föhn je baksels kunt redden

Ja, echt!

Wanneer je wel eens in de keuken staat om koekjes of een taart te bakken, weet je ongetwijfeld dat er ook de nodige dingen mis kunnen gaan. Van verbrande koekjes tot beslag dat helemaal geschift is: het kan ongelofelijk frustrerend zijn. Maar, voor dat laatste fiasco is er nu een handige lifehack. Het enige wat je nodig hebt? Een haardroger!

Schiften

Je bent ontzettend goed bezig met het maken van een beslag of botercrème, en ineens gaat het mis: langzaam verschijnen er allemaal kleine korreltjes, en het beslag gaat er steeds gekker uit zien. Oh nee! De boel is geschift. Als je ingrediënten schiften, betekent dit eigenlijk dat de verschillende bestanddelen zich van elkaar gaan scheiden. Het water en vet in je mengsel komen los van elkaar. Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten.

Geschift beslag redden

Betekent schiften meteen einde verhaal? Nou, niet altijd. Er is namelijk een super handig trucje om ervoor te zorgen dat de korrels in je beslag verdwijnen. Enne, je hebt er alleen een föhn voor nodig! Door hiermee over je beslag te blazen kun je het nog redden. De föhn zorgt er namelijk voor dat alle ingrediënten weer op dezelfde temperatuur komen, waardoor ze weer beter mengen. Handig toch?

Voorkomen

Uiteindelijk is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Zorg er daarom altijd voor dat je boter op kamertemperatuur is voordat je ermee gaat bakken. Dit maakt het bovendien makkelijker om de boter op te kloppen, en daardoor zullen de andere ingrediënten er makkelijker in opgenomen worden. Heb je niet het geduld om je boter op temperatuur te laten komen? Dan kun je er ook voor kiezen om het te raspen, of in kleine stukjes te snijden. Zo wordt de boter een stuk sneller zacht!

Lees ook: Dit is het verschil tussen siliconen en metalen bakvormen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels