De 6-tot-1-methode bespaart je tijd én geld
Misschien herken je het wel: je gaat zonder boodschappenlijstje op pad, en loopt als een kip zonder kop door de supermarkt. Met als gevolg dat er allerlei spullen in je mandje belanden die je eigenlijk helemáál niet nodig had. Gelukkig is er nu een methode die het boodschappen doen een stuk overzichtelijker én goedkoper maakt!
De 6-tot-1 methode
De Amerikaanse chef-kok Will Coleman bedacht een handige manier om geld te besparen in de supermarkt: de 6-tot-1 methode. Wat dat inhoudt? Eigenlijk is het een heel simpel rekensommetje, dat je helpt om je winkelmandje op een verantwoorde manier te vullen. Het vertelt je namelijk precies hoeveel producten je uit elke categorie mag kopen. En dat ziet er als volgt uit:
- Zes soorten groenten
- Vijf soorten fruit
- Vier soorten eiwitten
- Drie bronnen van zetmeel/vezels
- Twee sauzen of dips
- Eén lekkere snack (snoepjes, chips, koekjes)
De methode telt dus af van 6 naar 1, waarbij voedzame ingrediënten de hoogste prioriteit krijgen. Tegelijkertijd is er ook gewoon ruimte voor een lekkernij. Ideaal dus! Dranken, oliën en kruiden zitten overigens niet in het rekensommetje, dus deze moet je even los op je boodschappenlijstje zetten.
Gezond en lekker
Er zijn verschillende manieren om de 6-op-1 methode praktisch toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld een boodschappenlijstje maken met de zes soorten groenten, vijf stukken fruit, vier soorten eiwitten, enzovoort, die je nodig hebt. Van tevoren kun je precies plannen welke maaltijdcombinaties je daarmee kunt maken. Of je kunt het spontaner aanpakken, en ter plekke in de supermarkt uitkiezen wat je wilt hebben. Het voordeel van de 6-op-1 methode is dat je minder hoeft na te denken over wat je allemaal in je mandje stopt.
Gezond
Even voor de duidelijkheid: je hoeft de 6-tot-1 methode echt niet letterlijk te nemen; je kunt het beter zien als een leidraad. De hoeveelheid producten die je koopt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je huishouden en je kunt hem daarom aanpassen waar nodig, zolang je de verhoudingen maar ongeveer gelijk houdt. Ook hoef je echt niet alles nauwkeurig te tellen: als je een sausje maakt waar je kookroom en tomatenpuree voor nodig hebt, telt dat natuurlijk als één saus. Succes met plannen!
Lees ook: Dit is hoe je met een föhn je baksels kunt redden
Bron: Libelle , Food and Wine | Beeld: Pexels