En dat zonder agressieve schoonmaakmiddelen
Plastic snijplanken zijn onmisbaar in de keuken. Je kunt ze gebruiken om je broodjes voor de lunch op te smeren, of vlees en groenten te snijden. Daarbij kunnen er echter ook hardnekkige vlekken in de snijplank trekken, die je er met ‘gewoon’ afwassen niet afkrijgt. Daarom delen wij de volgende tips.
Grondig schoonmaken
Tomaten, rode pepers of peterselie: het kan er allemaal voor zorgen dat er hardnekkige vlekken in je snijplank ontstaan. Gelukkig zijn er ook manieren om die vlekken er weer uit te krijgen. Het is om te beginnen belangrijk om de plank na gebruik grondig schoon te maken. Dat kan zowel met de hand en afwasmiddel, als in de vaatwasser. Daarna is het ook van belang dat de snijplank goed droogt. Door de krassen die ontstaan tijdens het snijden, kunnen er namelijk veel bacteriën achterblijven – en dat wil je voorkomen!
Meerdere snijplanken
Om dergelijke bacteriën te voorkomen, adviseert het Voedingscentrum om meerdere snijplanken te gebruiken. Het beste is om voor elke voedselsoort een andere plank te gebruiken. Het werken met verschillende kleuren kan zorgen voor overzicht. Rood voor vlees, wit voor brood, groen voor groenten, blauw voor vis en geel voor gevogelte. Zo weet je precies welke snijplank waarvoor is, haal je ze niet door elkaar en voorkom je kruisbesmetting. Je kunt het natuurlijk ook bij één plank houden, dan is het extra belangrijk om hem goed te reinigen (en drogen) voordat je aan de volgende snijklus begint.
Benieuwd met welke middelen je je snijplanken goed schoon kunt maken? Lees dan verder op de volgende pagina.
Pagina 1/2