Aha!
De kerstperiode is weer aangebroken! Dat betekent niet alleen gezelligheid, maar ook tijd om de keuken in te duiken en de lekkerste lekkernijen te bakken. Heb je zelf een kerststol gemaakt of juist een overheerlijke uit de winkel gehaald? We vertellen je hoe lang je deze kunt bewaren zodra je de kerststol hebt aangesneden.
Bewaaradvies
Tijdens het kerstontbijt of de kerstbrunch wordt met volle teugen genoten van al het lekkers. Kerststol mag tijdens een degelijk etentje niet ontbreken en voor je het weet zit je aan je derde plak kerststol. Toch nog wat plakjes over en wil je deze nog bewaren om lekker na te genieten van de feestdagen? Dat kan, maar je kunt de stol geen weken bewaren. Je hoeft de kerststol nadat je deze hebt aangesneden niet meteen weg te gooien, want je kunt ‘m zelfs tot twee weken bewaren! Bewaar je de stol in de vriezer, dan blijft het voor zelfs een maand na het aansnijden nog goed. Lekker!
Calorieën
Heb jij helemaal niks van de kerststol over en heb je zonder dat je het doorhad alles al opgesnoept? Dat snappen we. Maar wil je nou weten hoeveel calorieën je na zo’n lekkere kerststol achter de kiezen hebt? Een stuk kerststol met amandelspijs van 100 gram bevat ongeveer 282 calorieën. Een plak van het feestelijke brood is vrij massief en zwaar, dus aan die 100 gram kom je zo. Daarnaast wordt er vaak ook nog eens royaal roomboter op het broodje gesmeerd. Dan kom je al snel uit op meer dan 300 calorieën.
Suikerbrood
Een alternatief voor de kerststol zou suikerbrood kunnen zijn. Het bevat geen amandelspijs, maar is met een likje boter net zo lekker als een plak kerststol. Hoewel het woord suiker impliceert dat het ook erg calorierijk is, valt het wel mee: een plak suikerbrood bevat ‘slechts’ 74 calorieën, met een flinke lik roomboter telt een plakje ongeveer 100 calorieën.
Bron: Tips & Weetjes archief | Beeld: Adobe Stock