Wanneer kun je gehakt écht niet meer eten?
Het overkomt ons allemaal weleens: je hebt gehakt in de koelkast liggen, maar wanneer je ermee wilt gaan koken zie je dat het al over de datum is. Zonde! Maar moet je de hele verpakking direct weggooien of kun je het nog gewoon gebruiken? Dit is het antwoord.
Veel bacteriën
Of je je maaltijden nu vooruit plant of niet: het overkomt iedereen weleens dat je eten overhebt in de koelkast. Een maaltijd die volledig uit kliekjes bestaat, is dan een prima optie. Je bespaart ermee op de kosten én gaat voedselverspilling tegen. Maar wat nou als het gehakt in je koelkast al over datum blijkt te zijn? Slecht nieuws: je kunt het dan toch echt beter weggooien. “Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden”, aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum.
Verschil tussen THT en TGT
Belangrijk om op te letten, is dat er een verschil is tussen THT en TGT. THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, TGT voor ‘te gebruiken tot’. Bij gehakt en ander vlees wordt er alleen met een TGT-datum gewerkt. “Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is”, aldus de woordvoerder van het Voedingscentrum.
Weet je al dat je gehakt niet gaat eten voor de TGT-datum die op de verpakking staat? Dan kun je het ‘t beste meteen bereiden en vervolgens twee dagen in de koelkast bewaren. Als je zeker wilt weten dat het langer goed blijft, is het verstandig om het na de bereiding meteen in te vriezen. Na het invriezen is het gehakt namelijk tot drie maanden na de TGT-datum houdbaar.
Een poging wagen
Is de TGT-datum op de verpakking van je gehakt al verstreken, maar wil je toch een poging wagen? Ruik er dan eerst goed aan. Op het moment dat de geur van het gehakt ook maar een klein beetje afwijkt van ‘normaal’, moet de verpakking meteen richting prullenbak. Ruik of zie je niets vreemds? Zorg er dan voor dat je het gehakt goed door bakt en dat oppervlakken niet besmet raken met eventuele bacteriën van het gehakt. Anders kun je er namelijk alsnog flink beroerd van worden – en dat wil je natuurlijk niet!
Lees ook: Het is weer zover: de eerste pepernoten liggen in de winkel
Bron: Kookfans | Beeld: Pexels