Doe je olie nu eigenlijk in een hete of in een koude pan?! ZO moet het!

olie

Giet jij olie in een hete of koude pan?

Een stukje vlees bak je natuurlijk in hete olie, dat begrijpt iedereen. Maar wanneer giet je de olie nou eigenlijk in de pan, als de pan al eventjes op het fornuis staat om op te warmen of als ‘ie nog koud is?

Bij bakken en braden is het belangrijk dat de pan goed heet is, want dan schroeien je vlees, vis of aardappels meteen goed dicht en nemen ze geen vet meer op. De beste manier om dit te bereiken is door de pan eerst even heet te laten worden vóórdat je de olie er in giet! Als je de olie met de pan opwarmt, loop je het risico dat deze nog niet warm genoeg is als jij je eten erin gooit. Resultaat: kleffe aardappeltjes. Het kan daarnaast ook sneller aankoeken. Bak je in roomboter? Dan moet je wat beter oppassen, het kan namelijk minder warm worden dan olie en het brandt sneller aan. Je kunt de boter dus beter wat eerder in de pan doen, zodat je kunt zien wat er gebeurt. Als de schuimbelletjes zijn weggetrokken, is de boter op de juiste temperatuur en kun je vlees, vis of aardappeltjes toevoegen.

Bron: Margriet