Welke temperatuur heeft jouw koelkast?
Wij zouden niet weten wat we zonder onze koelkast zouden moeten beginnen. Gelukkig zijn we niet meer aangewezen op tijdrovende technieken als wecken, pekelen en konfijten dankzij de uitvinder van de eerste koelinstallatie: Charles Tellier. Hij bouwde de laadruimte van een schip om tot een koelmachine, laadde het vol met Frans vlees en verliet de haven.
Na een reis van 84 dagen kwam het schip aan in Buenos Aires en het vlees was gewoon eetbaar! Drie hoeraatjes voor de koelkast.
Te warm afgesteld
Doordat we ons voedsel langer vers houden hebben we ook veel minder kans op voedselvergiftiging, maar dan moet je de temperatuur natuurlijk wel goed afstellen. Voedselvergiftiging door een te warm afgestelde koelkast komt ongeveer tweeduizend keer per jaar voor in Nederland. Goed gekoeld bewaren is niet alleen om bederf te voorkomen, maar ook om het aantal eventuele ziektemakers die al van nature in producten zitten laag te houden. Belangrijk voor je gezondheid dus!
4 graden Celcius
De optimale koelkast temperatuur is 4 graden Celsius. Schimmels en bacteriën groeien dan nauwelijks. Wanneer je koelkast te warm staat dan bederven verse producten sneller dan de aangegeven datum. Als je ze dan nog consumeert maak je kans om ziek te worden. Uit eerder onderzoek blijkt dat één op de vier koelkasten een te warme temperatuur heeft en 85 procent van de Nederlandse huishoudens weet simpelweg niet wat de temperatuur in de koelkast is. Steekproeven tonen aan dat het sommige koelkasten een temperatuur van wel 11 graden Celsius hebben! Niet de bedoeling dus, wij gaan onze koelkast even checken!
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Voedingscentrum | Beeld: Unsplash