Zo kun je de suiker toch nog gebruiken
Stel, je wilt een heerlijk recept namaken dat je ergens op het internet bent tegengekomen en hebt daarvoor bruine suiker nodig. Als je de pot opendoet waarin je die suiker bewaart, ontdek je dat het zo hard is als steen. Balen! Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je bruine suiker weer zacht en bruikbaar wordt.
Gepaste maatregelen
Enorm vervelend, als de bruine suiker die je wilt gebruiken ineens keihard blijkt te zijn. Je kunt gelukkig maatregelen nemen. Sommige oplossingen nemen wat meer tijd in dan anderen, maar ze zorgen er allemaal voor dat je niet naar de winkel hoeft om nieuwe bruine suiker te kopen. Hieronder staan een aantal tips voor je op een rij.
Tips voor als je een dagje kunt wachten
- Bewaar je bruine suiker in een vacuüm plastic bakje en leg daar een plak vers brood bovenop. Laat dit een nachtje rusten en je zult zien dat je suiker de volgende dag weer lekker zacht is!
- De tip hierboven werkt ook op een net iets andere manier. Doe de bruine suiker in een open bakje en leg er een nat doekje of stukje keukenpapier overheen. Laat het een nachtje rusten. Resultaat: zachte, bruikbare suiker.
- Nóg een variatie op de bakjestip: bewaar de bruine suiker in een vacuüm plastic bakje, samen met een paar appelschijfjes. Laat het een dag liggen en verwijder de appelschijfjes.
- Heb je een stuk aardewerk in huis? Perfect! Leg het ongeveer een half uur lang in een bak water. Droog het vervolgens een beetje af, zodat het niet meer drijfnat is. Leg het in een bakje, leg de suikerklomp erop en sluit het bakje goed af. Wacht een dagje voor het beste resultaat. Je kunt de suiker op deze manier bovendien maanden in het bakje bewaren zonder dat het weer hard wordt.
Tips voor als je de bruine suiker meteen nodig hebt
- Leg de klomp bruine suiker in een bakje dat magnetronbestendig is. Zet het bakje in de magnetron, naast een klein schaaltje water. Laat het ongeveer een minuut opwarmen en check dan even. Is de bruine suiker nog niet zacht genoeg? Laat het dan nog een halve minuut extra opwarmen.
- Plaats de suikerklomp in een bakpan die enorm hittebestendig is. Zet de pan in de oven en laat hem 5 minuten lang opwarmen op 120 graden. Je kunt de pan er ook iets langer in laten staan als blijkt dat de bruine suiker nog niet zacht genoeg is. Blijf wel opletten, zodat je voorkomt dat de suiker smelt.
- Stop de suikerklomp in een magnetronbestendig plastic zakje. Pak een stuk keukenrol, maak dat vochtig en stop het ook in het plastic zakje. Leg het plastic zakje in de magnetron en laat het ongeveer 20 seconden opwarmen.
- Tot slot: een brok suiker kun je ook prima in een blender gooien. Heel kort laten draaien en je zult zien dat je weer mooie kleine suikerbrokjes hebt!
Bron: Tipnut | Beeld: Pixabay