Om teleurstellingen bij thuiskomst te voorkomen
Ook jij hebt vast wel eens twijfelend bij het avocado-schap gestaan, stiekem voelend welke avocado je het beste kon kiezen. Het is een kunst op zich om de perfecte, rijpe avocado eruit te pikken. Gelukkig is er een slimme truc die je kunt toepassen om de overrijpe en keiharde exemplaren eruit te filteren.
Dit werkt niet
Het is best lastig om aan de buitenkant van een avocado te zien of hij rijp is, want de kleur kan je flink op het verkeerde been zetten. Er zijn namelijk zowel bruine als groene avocadovarianten, met flinke verschillen op het gebied van rijpheid. De Hass avocado, de bekendste van het stel, heeft een bruine schil die steeds donkerder wordt naarmate hij rijper wordt. Maar de groene variant, zoals bijvoorbeeld de Florida- of Fuerte-avocado, verkleurt niet of nauwelijks. Ongeacht hoe rijp hij is.
Ook proberen veel mensen te achterhalen of een avocado rijp is door erin te knijpen. Als de avocado nog keihard aanvoelt, weet je meteen dat hij niet rijp is. Maar daarna wordt het een stuk lastiger. Het kan namelijk een echte gok zijn of hij perfect rijp is of al te zacht. En als je pech hebt, heb je een bruine, papperige variant te pakken. Bovendien zorgt al dat geknijp ervoor dat de avocado beurse plekken krijgt – ook niet de ideale methode dus!
Als avocado-liefhebber kun je dus beter wat andere trucjes achter de hand hebben om te checken of deze groente al rijp is.
De truc
De beste manier om te checken of je avocado rijp is, is super simpel! Aan de bovenkant van de avocado zit een klein steeltje. Dit steeltje probeer je voorzichtig los te wrikken. Als het steeltje stevig vast zit en je het niet makkelijk los kunt krijgen, is de avocado nog niet rijp. Laat het steeltje wel makkelijk los? Kijk dan goed naar de kleur eronder. Als deze mooi groen is, heb je een perfecte, rijpe avocado in handen die ready is om gegeten te worden. Als het daarentegen bruin is onder het steeltje, dan heb je helaas te maken met een overrijp exemplaar. Die kun je dus beter laten liggen en op zoek gaan naar een andere avocado.
Met deze simpele truc vind je altijd de perfecte avocado voor je guacamole, salade of broodje. En het beste van alles: nooit meer teleurstellingen met te harde of bruine avocado’s. Eet smakelijk!
Lees ook: Zo krijg je vlekken van rood fruit uit je kleding
Bron: MAX Vandaag | Beeld: Adobe Stock