Afvallen blijkt niet alleen te draaien om calorieën
Als je van je buikvet af wil, lijkt de eerste stap logisch: minderen met calorieën. Ieder pondje gaat immers via het mondje, toch? Toch gaat deze methode niet altijd op. We vertellen je waarom.
Buikvet
Het is algemeen bekend dat het niet gezond is om veel vet te hebben. Daarbij is een grote hoeveelheid buikvet nog gevaarlijker, omdat dit niet alleen op het oppervlak zit, maar ook organen omhult. “Vroeger keken we vooral naar de BMI, nu vinden experts ook de vetverdeling belangrijk”, vertelt professor Liesbeth van Rossum aan Libelle. “Als je buikomtrek als vrouw 88 centimeter of meer is, is dat een signaal om actie te ondernemen.”
Calorieën en voedingsstoffen
De meest bekende manier om gewicht te verliezen is door minder calorieën te eten. Best logisch, want om af te vallen heb je een negatieve energiebalans nodig. “Met andere woorden: je moet dan minder calorieën eten dan je verbruikt”, legt diëtist Alie Toonstra uit.
Er zit echter wel een addertje onder het gras. Niet alle calorieën zijn namelijk gelijk. Twee maaltijden met dezelfde hoeveelheid calorieën kunnen een heel verschillend effect op je lichaam hebben. Of je ergens van aankomt, hangt ook af van de voedingsstoffen in een gerecht. “Honderd calorieën uit een reep chocola komen met veel energie, vet en suiker, maar nauwelijks goede voedingsstoffen”, legt Toonstra uit. “Terwijl honderd calorieën uit blauwe bessen daarentegen talloze vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten opleveren en ook voor een verzadigder gevoel zorgen.”
Vezels en onverzadigde vetten
Moet je dan helemaal niet meer op calorieën letten als je wil afvallen? Zeker wel, maar het is belangrijk om ook je inname van bepaalde voedingsstoffen in de gaten te houden. Producten met vezels en onverzadigde vetten kunnen bijvoorbeeld heel gezond zijn, terwijl ze wel veel calorieën bevatten. Toch is het dan beter om zulke producten te eten, dan bijvoorbeeld een chocoladereep of een zak chips.
Verschillende manieren
Afvallen kan op verschillende manieren, maar het belangrijkste is dat je een methode vindt die voor jou en je lichaam werkt. Daarbij is de voorwaarde natuurlijk wel dat je gevarieerd blijft eten en jezelf niet uit gaat hongeren. Dan is de kans namelijk groot dat je het jojo-effect krijgt: binnen no-time zit het verloren gewicht er dan weer aan. Zoals van Rossom zegt: “Afvallen is bij velen niet de kunst, maar afgevallen blijven wel.”
Lees ook: Voorkom een eiwittekort: deze producten zijn een natuurlijke bron van eiwit
Bron: Libelle | Beeld: Pexels