Maar: niet te vroeg juichen!
Uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat zowel kinderen als volwassenen in Nederland gezonder zijn gaan eten. Goed nieuws, maar uit de peiling blijkt ook dat het gros van de Nederlanders zich nog níet houdt aan de algemene richtlijnen voor gezonde voeding. Ruimte voor verbetering, dus!
Meer groente en fruit, minder vlees
We zijn volgens het AD meer groenten gaan eten, waarbij vooral tomaten, aubergine, komkommer, paprika en avocado populair zijn geworden. Ook fruit kwam de afgelopen jaren steeds meer voor in ons dieet: waar we eerst gemiddeld 117 gram fruit per dag aten, is dat op dit moment 129 gram. Daarnaast is onze consumptie van rood en bewerkt vlees ten opzichte van de meting van 2007-2010 met ruim twintig procent gedaald. Suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen werden steeds vaker ingeruild voor thee en water.
De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op het voedselpatroon van 3.500 personen, variërend van kinderen tot volwassenen. De gegevens gebruiken beleidsmakers en professionals om aan de slag te gaan voor gezonde voeding, duurzaam en veilig voedsel, voorlichting en voedingsonderzoek.
Ruimte voor verbetering
Hoewel veel uitkomsten positief lijken, zijn er ook nog steeds verbeterpunten. Want het feit dat we meer groente zijn gaan eten, betekent niet dat we er al genoeg van eten. Gemiddeld eten we nu zo’n 163 gram per dag, wat al een stuk meer is dan de 135 gram in de periode 2012-2016. Toch komt het gros van de Nederlanders nog niet op de minimaal aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag.
Caroline van Rossum, senior voedingskundige bij het RIVM zegt dat de uitkomsten van het onderzoek zeker een stap in de goede richting zijn, maar dat we er nog niet zijn. “Het is een aandachtspunt dat we niet zo goed de richtlijnen volgen.”
Lees ook: Minder vertrouwen in de overheid door dure boodschappen
Bron: AD | Beeld: Pexels