Het vlees van de edelherten wordt verkocht
Deze week begonnen jagers met het afschieten van 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen. Dit doen ze in opdracht van Staatsbosbeheer. De herten moeten worden afgeschoten omdat er te veel zijn en er niet genoeg voer is in het natuurgebied. Om te voorkomen dat ze omkomen van de honger deze winter, worden ze preventief afgeschoten. Om hun dood niet voor niets te laten zijn, besluit poelier en wildgroothandel Pieter van Meel het vlees te verkopen.
Er zijn intussen tientallen herten gedood.
Teveel
Uit een telling van Staatsbosbeheer met een onafhankelijke observator van de Universiteit van Wageningen bleek dat er 2320 edelheren in de Oostvaardersplassen grazen. Het getal lag voorgaande jaren altijd veel hoger, maar vorig jaar stierven veel dieren wegens de strenge winter. Een deel daarvan stierf aan een hongerdood, anderen werden afgeschoten. Om te voorkomen dat er meer dieren zullen lijden deze winter, besloot Staatsbosbeheer om preventief edelherten af te schieten.
Vlees
Inmiddels zijn er tientallen herten afgeschoten. Een deel hiervan zal in de Oostvaardersplassen blijven liggen als prooi voor ander wild. Dieren die aan een ziekte lijden worden afgevoerd naar een destructiebedrijf. De gezonde herten die overblijven mogen worden verkocht voor het vlees. Volgens Staatsbosbeheer is het zonde en ‘niet duurzaam’ om goed vlees zomaar weg te gooien. Er wordt gezocht naar een goed doel om het vlees aan te schenken, dus Staatsbosbeheer maakt er geen winst op.
Verkoop
Inmiddels is er een koelinstallatie in het natuurgebied geplaatst. Hier wordt het vlees in bewaard voordat de poelier het op kan halen. Het wordt dan nog één tot twee weken ‘bestorven’, zoals dat heet bij wild vlees. Daarna wordt het gekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en eventueel verkocht. De opbrengst zal naar een goed doel gaan.
Lees ook: 1 op de 3 gemeentes voor vuurwerkverbod
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!