Een expert legt uit
Ze zijn wereldwijd geliefd: de iconische Zweedse balletjes van IKEA. Of je nu na een lange winkeltocht trek hebt gekregen of gewoon zin hebt in een snelle snack, deze kleine gehaktballetjes lijken altijd een goede keuze. Maar wat je misschien niet weet, is dat deze ogenschijnlijk onschuldige lekkernij veel minder gezond is dan je zou denken. In dit artikel duiken we dieper in de verborgen ingrediënten en voedingswaarde van IKEA’s Zweedse balletjes en ontdekken we waarom ze misschien niet de beste keuze zijn voor je gezondheid.
Woordvoerder
Woordvoerder van het Voedingscentrum Maartje Boot, heeft de voedingswaarden van de bekende balletjes eens onder de loep genomen. En wat blijkt? De Zweedse gehaktballetjes zijn niet bepaald gezond voor je.
Zo kun je de balletjes ook toevoegen aan een menu met aardappelpuree, doperwten, roomsaus en vossenbessenjam. “Als je zelf aardappelpuree maakt van aardappelen en halfvolle melk, dan is dat volgens de Schijf van Vijf een gezonde keuze”, legt ze uit. “Dat geldt niet voor de puree van IKEA, want die bevat naast aardappelen ook botervet, glucosesiroop en zout.”
Ongezonde balletjes
In de maaltijd van de IKEA zitten doperwtjes, welke volgens Maartje niet genoeg zijn. Daarom adviseert ze om op z’n minst 250 gram groente per dag te eten. “Wat extra groente toevoegen aan deze maaltijden, rauwkost bijvoorbeeld, zou daarom ideaal zijn.” Ook de gehaktballetjes en de roomsaus zijn niet gezond. “Dat geldt ook voor plantaardige balletjes. Die bevatten veel zout en weinig eiwitten. Af en toe kun je hier natuurlijk prima voor kiezen, maar er zijn plantaardige alternatieven voor gehaktballetjes die wél in de Schijf van Vijf staan. Die zijn zoutarm en bevatten voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12 of vitamine B1.”
Lees ook: Zelf borstplaat maken: de zoetste traktatie uit eigen keuken
Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock